Man i rullstol grillar toalettpapper

Kusligt bra inom

STRATEGI

Branding

WEBBDESIGN

PR

REGI

PRODUKTDESIGN

ILLUSTRATION

MANUS

WEBButveckling

Beskrivning

Ett toalettpapper som krossar fördomar, är det möjligt? Ja, det verkar så.

När pandemin var ung hamstrades toalettpapper världen över. Alla hade panik, förutom papperstillverkarna. Ingen gick ju på toaletten oftare bara för att det var pandemi.

Men eftersom produkten var på allas läppar valde vi att lägga oss mitt i händelsernas centrum genom att lansera Cripple Crap Wipes – ett toalettpapper fullklottrat med fördomar som hör hemma i toan.

Toalettpappret finns att köpa på Fotografiska i Stockholm, Röhsska i Göteborg och nominerades för Svenska Designpriset och Publishingpriset.

Precis som oss har Spöket en förkärlek för det gränslösa och ett punkigt förhållningssätt till kommunikation.
Cripple Crap Wipes är lite som en trojansk häst: ett diskussionsunderlag förklätt till toalettpapper, med ett designuttryck som för tankarna till subkultur och DIY. På det sättet lyckades vi lyfta en fråga som tyvärr är osexig i mångas ögon: frågan om fördomar mot personer med funktionsnedsättning.
GRAFISK PROFIL

Grafisk design
overload

I designprocessen utgick vi ifrån den sunkiga krogtoan alla har en relation till. Det i kombination med modern tatueringsestetik, som ständigt tar större utrymme i sociala medier, och på folks kroppar, blev fonden för förpackningens uttryck. Alla förpackningens sidor beskriver tillsammans hur fördomar bäst krossas.

Ikon där en rullstolsburen spolar toalettpapper
ANNONSTAVLOR
Det är insidan som räknas.
Men även utsidan.
Kampanjen hade som mål att nå en ny målgrupp. Den här gången tog GIL sikte på designvärlden som forum för att prata funktionsfrågor.

Att två av Sveriges mest prestigefulla designmuséum genast tog in produkten till försäljning måste tog vi som ett gott betyg. En nominering i Svenska Designpriset blev pricken över i.
SOCIALA MEDIER

Hur når man ut med en osynlig fråga mitt i en pandemi?

Trött på att höra fördomar med toalettpapper

När nyhetsmedier bara fokuserar på en sak är det ännu svårare än vanligt att ta sig igenom bruset. Därför valde vi att göra en kampanj som låg nära nyhetsrapporteringen. Att köra ett toalettpapper när det råder toalettpapperskris är att placera sig mitt i händelsernas centrum.

En man som stryker toalettpapper framför en kamel
Sociala medier is the shit
För att uppmuntra organisk delning ville vi göra det lätt för privatpersoner att delta i kampanjen. Därför gjorde vi färdiga delningsbara inlägg på kampanjsidan.
CRIPPLE HEMSIDA

Hemsidan ger besökaren möjlighet att reflektera över sitt beteende & göra något åt sina (eventuellt) taskiga tankar.

Dessutom tog vi fram en lekfull hemsida med ett utbildande budskap om hur man går tillväga för att vara en fördomskämpe. Ett quiz och en massa nödvändig information.

BESÖK
       SIDAN

Hemsidan cripplecrapwipes.com informerar besökaren om de fördomar som finns mot personer med funktionsnedsättning. Man kan göra ett quiz som visar om du är fördomsfull, men också hur du kan hjälpa till att krossa fördomar mot funktionsvarierade.

TOALETTPRISET

Ett riktigt skitpris
från GIL

”Kampanjen kröntes genom att vi instiftade Stora toalettpriset – priset som belönar restauranger som har toaletter som inte bara är tillgängliga för funkisar, utan också är framtagna med snygg design i åtanke."

En tavla med grafik för det stora toalettpriset
KAMPANJRESULTAT
PUBLIKATIONER
7+
RÄCKVIDD
1M+
SÅLDA RULLAR
450+
MEDIARAPPORTERING
Vill du veta mer om caset eller behöver du en kusligt bra idé till ditt nästa projekt?
NYTT PROJEKT?

Tobias Müller
tobias@spoketdreamlab.se
073-948 65 26

FAUX PAS
LOPPAN
PÅ FOPPAN

BRANDING

VISUELL IDENTITET

LOGOTYP

GRAFISK DESIGN

MINIATYRKONSTNÄREN
STAFFAN
Lindholm

BRANDING

VISUELL IDENTITET

LOGOTYP

WEBBDESIGN

Explore